Vizelettartási zavar: inkontinencia

A Nemzetközi Kontinencia Társaság meghatározása szerint olyan akaratlan, orvosi vizsgálattal objektivizálható vizeletvesztésről van szó, mely a beteg számára társadalmi illetve tisztasági problémát jelent.
 
A vizeletinkontinenciának négy formája különíthető el, melyek közül az alábbi kettő emelendő ki a nagy előfordulási aránya, így társadalmi fontossága miatt:
az egyik az ún. stressz inkontinencia a másik az ún. késztetéses vizeletcsepegés.
 
Mindkettő elsősorban a középkorú, idősödő nőket érinti elsősorban, a  jelenség az 50 év feletti nők mintegy 30 % -át érinti valamilyen mértékben. A stressz inkontinencia a hasűri nyomásfokozódásra, mint például a köhögés, tüsszentés, nevetés, emelés, hirtelen mozdulat stb. történő vizeletvesztés, amit a hólyag zárapparátusának elégtelen volta okoz. Hátterében állhat a medencefenék süllyedése, aminek következtében a húgycső a záróizom alá csúszik, és ezért annak működése nem lehet jó hatásfokú. A másik esetben valóban maga a záróizom gyenge, így nem tud hatékonyan működni.
 
A probléma megoldására számos lehetőség van a gyógyszeres kezeléstől kezdve az intimtornán és a medencefenék izomzatának négyszögárammal történő ingerlésén át a különböző műtétekig. Az utóbbi években dolgoztak ki olyan minimálisan invaziv, akár egynapos sebészet keretében elvégezhető, a húgycsövet megemelő különleges műanyagszalag beültetéséből álló műtéteket, melyekkel napjainkra elég számú tapasztalat gyűlt ahhoz össze, hogy bizonyos inkontinencia típusoknál a feltárásos műtéttel szemben nyugodtan ajánlhatóak legyenek. Ezek a szalagok ma már hazánkban is hozzáférhetőek. A kezelés módjáról részletes kivizsgálást követően lehet dönteni.
 
Az ún. késztetéses inkontinencia esetén a vizeletvesztést az ellenállhatatlanul intenzív vizelési inger okozza. Ezekben az esetekben a nappali vizelés száma 8-nál nagyobb, az egyszeri vizeletmennyiség kicsi. Az okot részletes kivizsgálás tárhatja fel, általában gyógyszeres kezelés jelenti a megoldást.